Laxpasta

Jag lovade att jag skulle komma på några recept på lax åt er. Funderade lite och konstaterade att det finns lite olika svårighetsgrader, även om de är ganska enkla allihop. Till samtliga rätter skulle jag rekommendera ett svalt friskt Chardonnay vin, men det skulle nog gå med en Riesling från Alsace med.

 

De senaste gångerna har jag gjort en kombination med pasta och sallad.

 

Rökt lax med pastasallad. Tid 15min.

Jag köpte rökta laxkotletter (tror det var citronpepparsmak) 2 bitar

  • Koka bandpasta på två personer (targletelli)
  • En halv påse färsk ruccolasallad
  • 10-15 körsbärstomater
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Så här gjorde jag:

Kokade pastan i rikligt med salt (svårt att salta pastavatten för mycket). Under tiden så sköljer du salladen och delar körsbärstomaterna. Laxen kan du antingen dela med en kniv eller bara låta den falla isär när du lägger den i grytan. När pastan är klar lägger du ner tomat, sallad och lax. Sedan pepprade jag lite efter behag och hällde även i lite olivolja för att det inte skulle blir torrt.

 

Kommentar:

Väldigt enkelt att göra, med liten arbetsinsats och förberedelser. Beroende på vilken lax du använder så får laxsalladen väldigt mycket smak.

Alternativ:

Lax med pastasallad. Tid 15-20min.

Om hellre vill göra laxen själv går det naturligtvis bra, även om det är svårt att då lika mycket smak då. Jag stekte laxen med Harbonare Örtsalt, alternativt saltflingor. Var inte rädd för att hälla på mycket örtsalt eller salt. Fisken tål i stor sätt hur mycket som helst, blir förvånad varje gång. Den här gången ska ni dessutom inte äta fisken bara utan den ska ge smak åt annat hela salladen. (Mitt tips, dränk laxen i örtsalt.) Örtsaltet ger fisken en härligt frisk smak.

Om du vill addera lite extra smak kan du hacka i en färsk chili och även ha en skvätt pressad citron på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>