Kategoriarkiv: Potatis

Lax med bakpotatis, vitlökssmör och romsås.

Tid 20-25min.

Detta är en personlig favorit. Det är väldigt mycket smak i hela rätten.

Du behöver:

  • Två laxkotletter
  • Flingsalt (mycket mer smak i än vanligt tråkigt salt.)
  • 2 bakpotatisar
  • Smör (Vet inte riktigt hur mycket 1-2hg, men bättre att göra för mycket än för lite)
  • 2-3 vitlöksklyftor (beroende på hur rädda ni är för det ) =)
  • 1 burk Cream fresch
  • Pressad citron
  • I dl majonnäs
  • En burk rökt rom
  • (potatissticka)

Here we go… Det låter mycket svårare än vad det är och det går snabbt att göra.

Sätt ugnen på 225 grader (200 skulle jag rekommendera med luftvärmeugn). Sedan lägger du laxen i en ugnsäker form och saltar mycket rikligt. (Även denna gång är det svårt att salta för mycket. Ta mer salt än du tror behövs.) Salta båda sidorna, alternativt ta ut laxen efter halva tiden, vänd på den och salta. Laxen ska vara inne i ugnen 15-20min. Du kan testa om laxen är färdig genom att ta gaffel och kniv och försöka dela på laxbitarna. De ligger ju i 2mm tjocka skivor köttet. Om dessa skivor faller isär när du försöker är laxen definitivt klar.

Nästa enkla moment är att skölja av bakpotatisen och sedan ta en potatissticka och gör massor av hål i potatisarna från olika håll. Stick in stickan till mitten av potatisen. Ju fler hål desto bättre. Detta gör att väskan inne i potatisen blir varm snabbare och därmed blir potatisen kokt snabbare. När du nöjd med dina verk lägger du potatisarna på en tallrik och sätter in dem i mikrovågsugnen. Kör på full effekt i 10min, beroende på mikrons kapacitet och potatisarnas storlek så tar det olika lång tid. Det kan ta upp till 20min. När de är klara så känns de ungfär som kokt potatis gör. Testa med potatisstickan.

Den tredje delen är romsåsen. Även den är ganska enkel. Du blandar ihop majonnäs och cream fresch. Sedan tar du några matskedar rom, lite efter smak. Jag har lite svårt för ”äggen” så jag brukar ta en halv burk. Går naturligtvis ta halva med. Sist rör du ner lite citronsaft, smaka av och häll i lite till. (använder inga mått själv.) Minns inte, men jag tror du kan lägga i lite salt också om efter smak, en nypa flingsalt eller så.

Den sista saken, men ack så viktiga är vitlökssmöret. Detta kan göras enkelt i en kopp. Pressa bara vitlöksklyftorna och rör ner dem i smöret. Ställ sedan in det i kylen.

Vill du styla lite och göra skivat smör istället (vackert på tallriken)… då måste du göra detta innan du börjat med de övriga sakerna. Pressa vitlöken och blanda ihop med smöret. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och rulla ihop pappret till en cylinder med ca 3cm diameter. Därmed formar du smöret till en cylinder. Lägg in paketet i frysen och låt det stelna under tiden som du börjar med de övrig sakerna.

Servera gärna med lite tomat och gurka för att få extra färg på tallriken.